Saturday 14 December 2019

2020. Година електрохемије у Србији

  Upoznaj 800  Godina elektrohemije crveno

... је пројекат промоције науке више научних институција, финансиран од Центра за промоцију науке, о један је од облика обележавања 2020. као Године електрохемије у Србији. Циљ пројекта је промоција електрохемије кроз неколико циклуса предавања, намењеник ученицима и студентима, али и најширој јавности. Поред тога планирано је организовање изложбепод радним насловом: Упознај (електрохемију кроз) Београдску школу електрохемије, у Галерији Науке и технике Српске академије науке и уметности у септембру 2020. године.

Први циклус предавања, током октобра, новембра и децембра 2019. године, намењен је ученицима завршних разреда средњих школа и студентима првих година факултета. Еминентни научници и универзитетски професори ће сваког четвртка (среде) у 18.00 сати, у просторима Музеја науке и технике (Скендербегова 51), упознати присутне са овом науком. Пријављивање за сва предавања је отворено до попуне места. Због ограниченог простора, само првих 55 пријављених моћи ће да присуствују предавањима. 

Други циклус предавања намењен је најширој јавности, и биће реализован током марта 2020. кроз четири предавања у Задужбини Илија Колерца. Детаљније информације и наслови предавања биче објављени на овој страници до краја 2019. године.

Трећи циклус предавања предвиђен је за јесен 2020. године у неколико градова Србије. Више информација биће доступно средином 2020. године.

Отварање изложбе Упознај (електрохемију кроз) Београдску школу електрохемије, планирано је за 1. септембар 2020. године у Галерији науке и технике, Српске академије науке и уметности. Поред упознавања са електрохемијом, изложба ће посетиоцеима предочити допринос српске електрохемије светској, пре свега заслугом Београдске школе електрохемије и њених оснивача, академика Александра Деспића и Драгутина Дражића. Више о изложби током пролећа 2020.


Први циклус предавања, јесен 2019.

На нашим предавањима ћете сазнати:

Шта нам је све омогућила електрохемија?

  • Мобилне телефоне и лаптопове
  • Аутомобиле без курбле и аутомобиле на струју
  • Сјајне славине и бео папир
  • Бродове који могу да плове деценијама
  • Трачице за мерење шећера у крви
  • Савремене авионе и ракете
  • Откривање отрова у води, ваздуху...
  • Вештачке кукове и друге импланте

Зашто неке батерије могу да се пуне а друге не?

Шта су суперкондензатори?

Зашто нешто зарђа и како то спречити?

Како ради детектор алкохола у крви возача?

Зашто су електрични аутомобили (још увек) скупи?

Које су електрохемијске методе и технике?

Како постати електрохемичар?

И још много тога...

 

Изаберите једно, два или сва предавања која желите да чујете и пријавите се!

Списак предавања и термини

Пријави се ОВДЕ.

Следеће предавање је у

четвртак 12. децембра 2019. u 18.00

Др Сања Стевановић 
ИХТМ - Центар за електрохемију
Прошетај међу атомима
микроскопија у електрохемији и обрнуто

Идеја о посматрању атома и молекула фасцинира научнике већ више од стотину година. Са изумом сондне микроскопије, за који су Gerd Binning и Heinrich Rohrer из IBM-а добили Нобелову награду, овај научни сан је остварен. Њихов изум, заснован на кретању мале, оштре сонде постављене изнад површине узорка, омогућио је да се „виде“ атоми у реалном времену. Данас постоји преко тридесет различитих микроскопа, који омогућавају да се уз посматрање површине, и мере електрохемијске, магнетне, електричне, механичке, …. особине материјала. Највише се користие скенирајућа тунелска микроскопија - СТМ и микроскопија атомских сила - АФМ. Рад ових микроскопа је сличан раду грамофона: као што оштра игла скенира грамофонску плочу да би произвела звук, они врло оштром сондом (углавном од силицијума или од силицијум нитрида) на крају флексибилног носача, скенирају површину. Толико су осетљиве да мере међуатомске силе између свог врха и површине материјала, дајући слику топографије те површине. Могу се чак користити као „оловка“: контролисаним ослобађањем атома са врха, могу да „пишу“ по испитиваном материјалу. У нанотехнологији се користе за производњу нано-сензора или таложење наноструктура, а могу да испитују све, од биолошких процеса до чврстих материјала. На предавању ће бити показано како све то функционише.

Фотографије са свих одржаних и свих будућих предавања
пронађите на нашој FaceBook страници

Списак предавања и термини


 facebook upoznajEH     email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.     instagram  upoznaj_elektrohemiju 


MapaMNT


 Пројекат реализују 

IHTM logo             shd sam TP            IMSI 170px             FFH             TMF             Muzejnaukeitehnike KND

Институт за хемију, технологију и металургију : : Српско хемијско друштво : : Институт за мултидисциплинарна истраживања 
Факултет за физичку хемију : : 
Технолошко металуршки факултет : : Музеј науке и технике


Подржао
cpn
Центра за промоцију науке