Saturday 5 December 2020

JelenaTrifkovicДр Јелена Трифковић је дипломирала, магистрирала и докторирала на Катедри за аналитичку хемију Хемијског факултета Универзитет у Београду. Током постдокторског усавршавања боравила је у Лабораторији за прехрамбену хемију, Националног хемијског института у Љубљани, Словенија. Тренутно је запослена на Хемијском факултету, Универзитета у Београду у звању ванредног професора. У оквиру научно-истраживачког рада бави се развојем и применом нових аналитичких (хроматографских) метода за одређивање садржаја биоактивних компонената у храни, као и применом статистичких (хемометријских) метода у аналитичкој хемији. Аутор је 1 универзитетског уџбеника, 2 поглавља у књизи и 55 научних радова у међународним часописима (сви са SCI  листе). Јелена Трифковић је члан Српског хемијског друштва од 2003. године, била је Секретар Секције за молекуларне науке о храни у периоду 2015-2018. Ангажована је у Центру изузетних вредности за молекуларне науке о храни при Хемијском факултету Универзитета у Београду, у оквиру тима за аналитику хране, и као руководилац за квалитет лабораторије за испитивање аутентичности хране, Иновационог центра Хемијског факултета у Београду.

 

Dr. Jelena Trifković is an Associate professor at the Department of Analytical Chemistry, University of Belgrade - Faculty of Chemistry. She received her BSc, MSc and PhD in chemistry at the Faculty of Chemistry, University of Belgrade and performed postdoctoral training at the Laboratory for Food Chemistry, National Institute of Chemistry, Slovenia. Her research area is development of new analytical (chromatographic) methods for determination of bioactive compounds in food, and application of statistical (chemometrics) methods in analytical chemistry. Until now, she is the author of one university textbook, two book chapter and 55 peer-reviewed articles (all from SCI list). She has been a member of the Serbian Chemical Society since 2003, while being a Secretary of Molecular Food Sciences Section during period 2015-2018. She is a member of the Center of Excellence for Molecular Food Sciences at University of Belgrade - Faculty of Chemistry, and also a quality manager in accredited laboratory of Innovation center of the Faculty of Chemistry, food authentication laboratory.

Вести : : News