Saturday 20 August 2022

Секција за керамику СХД организује предавање:

Марија Егерић, Институт за нуклеарне науке Винча

Примена отпадних љуштура шкољки за сепарацију/стабилизацију одабраних тешких метала из воде и земљишта

Уторак 12. април 2022. у 11.00 часова у свечаној сали ТМФ

Др Егерић је представник Србије у Мрежи младих керамичара Европског керамичког друштва 
https://ecers.org/en/ec/ycn-representative-serbia


ИЗВОД ПРЕДАВАЊА

Marija EgericУбрзани индустријски развој довео је до глобалних проблема исцрпљивања природних ресурса, загађења животне средине, генерисања и акумулације отпада. Љуштуре шкољки, пореклом из прехрамбене индустрије, које се сваке године генеришу у милионима тона, депонују се у приобалним подручјима где негативно утичу на животну средину. Као секундарни извор калцијум-карбоната, овај материјал представља потенцијалну замену за природни кречњак, чија је доступност ограничена. Отпадне љуштуре шкољки имају широку примену у областима као што су: третман воде и земљишта различитог степена загађења, исхрана домаћих животиња, производња гуме, боја, фармацеутских производа. Главни предмет овог истраживања је утврђивање утицаја различитих процесних фактора на могућност примене отпадних љуштура морских шкољки (SW) у сепарацији одабраних тешких метала из водене средине, као и за њихову стабилизацију/имобилизацију у земљишту. Карактеризација овог материјала у смислу минералошког састава (рендгенска дифракциона анализа (XRD)), хемијског састава (оптичка емисиона спектроскопија са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-OES)), и површинских функционалних група (инфрацрвена спектроскопија са Фуријеовом трансформацијом (FTIR)), је показала да је SW богат и чист извор калцијум-карбоната у форми арагонита, са ниским садржајем органске фазе. Реакција уситњених SW са воденим растворима метала је комбинација више процеса који доводе до њиховог уклањања, промене крајње pH-вредности, отпуштања јона Ca2+, као и формирања нових чврстих фаза. Примена отпадних љуштура шкољки за ремедијацију пољопривредног земљишта узоркованог у околини рударско-топионичарског комплекса Бор, утицала је на повећање pH вредности, стабилизацију већине испитиваних метала, као и на смањење њихове биодоступности. 

 

56. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛA
Додела награда

DSC 2784 resize

DSC 2789 resize

DSC 2790 resize

DSC 2791 resize

DSC 2800 resize

DSC 2805 resize

DSC 2789 resize

DSC 2784 resize

DSC 2857 resize

DSC 2958 resize

DSC 2966 resize

DSC 2976 resize

DSC 2983 resize

DSC 2963 resize

DSC 2975 resize

DSC 2976 resize

DSC 2980 resize

DSC 2988 resize

 

DSC 2991 resize

best Running shoes brand | nike air force 1 ac city collection schedule 2016 "Space Jam" Release Date , Gov

Green sample prep

Студијска група и мрежа за припрему узорака EuChemS-DAC

позива све истраживаче и стручњаке заинтересоване за припрему узорака, како искусне тако и младе научнике, да се придруже тиму. Члан се постаје лако, а чланство је бесплатно. Сви чланови мреже могу повећати могућности умрежавања, стећи видљивост делећи свој рад са другим члановима, учествовати у тимским активностима за ширење важности припреме узорака у бројним научним дисциплинама и добити најновија сазнања у овој области.
Више информација доступно је на: https://www.sampleprep.tuc.gr/en/home

Уколико не видите pdf документ преузмите га ОВДЕ.

Buy Kicks | Men's Runners & Sports Trainers

opcw en 2x

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW) organizuje Simpozijum

Žene u hemiji

koji će se održati online 1. jula 2021.

Tema simpozijuma je “Fostering a Culture of Promoting Peaceful Uses of Chemistry”.

Rok za prijavu je  4. jun 2021. Postupak prijave je sledeći:

  1. Neophodno je da kandidat popuni sledeći ANEKS (kod nekih Internet pregledača dokument se preuzima klikom na desni taster miša i izborom opcije save as.. ili slične)
  2. Popunjen Aneks pošalje pošalje elektronskom poštom gospođi Gordani Ješić (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), Predsedniku Komisije Republike Srbije za sprovođenje Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištewa i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništenju (tel: 306 8262, 306 8912, 066/806 5535)
  3. Kada kandidat od gospođe Ješić primi overen i potpisan Aneks, sa svog naloga elektronske pošte ga pošalje na adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,
  4. Nakon registracije OPCW dostavlja uputstvo i link za pristup konferenciji

    Konferencija će biti održana korišćenjem platforme Microsoft Teams.

INVITATION

Ukoliko ne vidite Poziv možete ga preuzeti OVDE

 
Running sport media | Air Jordan Release Dates Calendar

Prof. dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, dobitnica je
"Nagrade za izuzetnost 2020" Hemofarm fondacije.

Srpsko hemijsko društvo ima veliku čast i zadovoljstvo da obavesti da je rektorka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivanka Popović, redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, počasni član, član predsedništva i bivša predsednica Srpskog hemijskog društva, dobitnica „Nagrade za izuzetnost 2020” Hemofarm fondacije.

Društvo čestita prof. Popović na priznanju, i zahvaljuje joj se na odluci da nagradu podeli sa Srpskim hemijskim društvom, kao i na njenom dosadašnjem doprinosu radu i rezultatima Društva.

Više informacija o dodeli nagrade na sajtu Hemofarm fondacija: http://www.fondacijahemofarm.org.rs/srb/nagrada-za-izuzetnost

Nike shoes | Jordan 1 Retro High OG University Blue (PS) - AQ2664-134

Вести : : News